Skip to main content

Deze zomer bezocht ik de World Heritage Village New Lanark in Schotland. Een enorm inspirerende omgeving waar Robert Owen zo’n 200 jaar geleden startte met het investeren in zijn arbeiders in plaats van hen alleen te zien als productie-eenheden.

Robert Owen was van mening dat het menselijke karakter grotendeels wordt gevormd door de omstandigheden waarin de mens opgroeit en leeft. Met karakter bedoelde Owen het geheel van morele ideeën en waardes van een persoon. Door de slechte werkomstandigheden waren volgens Owen de zeden van de arbeiders verslapt. Uniek in zijn tijd begon hij daarom de arbeidsomstandigheden op katoenweverij New Lanark te verbeteren. Aan elke arbeidswoning op het terrein van de textielfabriek liet hij een kamer bijbouwen en zorgde hij voor drinkwater en verwarming. Er kwamen medische voorzieningen en onderwijs voor de kinderen van de arbeiders. Kinderen onder de tien jaar mochten niet meer werken in de fabriek. Er werd een fonds voor zieken en gepensioneerden opgericht. De arbeiders zelf kregen opleiding en training in het efficiënt bedienen van de machines. Door de aandacht en zorg voor zijn arbeiders (en hun gezinnen) nam de productie en winst sterk toe.

Een citaat uit A new View of Society, geschreven in 1813 door Robert Owen:
“If, then, due care as to the state of your inanimate machines can produce such beneficial results, what may not be expected if you devote equal attention to your vital machines, which are far more wonderfully constructed? When you shall acquire a right knowledge of these, of their curious mechanism, of their self-adjusting powers; when the proper mainspring shall be applied to their varied movements you will become conscious of their value, and you will readily be induced to turn your thoughts more frequently from your inanimate to your living machines; you will discover that the latter may be easily trained and directed to procure a large increase of pecuniary gain, while you may also derive from them high and substantial gratification”.

Robert Owen was een visionaire hervormer wiens denkbeelden ook nu nog relevant zijn. De werkomgeving/de context van het functioneren van mensen is van grote invloed op het gedrag van mensen. Dit geldt voor leidinggevenden, professionals, medewerkers etc. Waardering en de juiste positieve ‘reinforcers’ zorgen voor gemotiveerde mensen en verbetering van prestaties.
Wil je meer weten over gedragsmanagement en prestatieverbetering? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.