Skip to main content

“ Zo kun je het ook bekijken, daar heb ik nog nooit aan gedacht”, is een uitspraak die ik regelmatig hoor tijdens coachings-gesprekken. Door te herkaderen ontstaat inzicht in hoe iets ook anders kan.

Van “de solution focused “ Louis Cauffmann leerde ik de volgende axioma’s:

Als iets niet werkt, stop er mee én doe iets anders

Als iets wel werkt, doe er meer van

Als iets wel werkt, leer het een ander.

Mensen doen dingen omdat die in het verleden positieve gevolgen voor hen hebben gehad. Ze hebben de voordelen ervaren van hoe ze iets doen. Zo kan een kind bijvoorbeeld leren zich gedeisd te houden bij een dominante vader. Eenmaal volwassen wordt er echter van hem verwacht om juist proactief en assertief te zijn in zijn eerste baan. Het eens succesvolle gedrag (je gedeisd houden) werkt niet meer.

Zo ervaart iedereen wel eens dat iets zoals je dat eerder deed, nu niet meer werkt. Je moet je eigen werkwijze of stijl van leidinggeven dan aanpassen. Immers: “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg”. Echter, wanneer bereik je nu het punt dat je je realiseert dat je zélf iets anders moet gaan doen? Vaak kom ik mensen tegen die (als hun ‘oude gedrag niet meer succesvol is) denken: dan moet ik nog even doorzetten, volhouden, nog beter mijn best doen. Waarbij ze soms het pad richting burn-out inslaan. Of mensen die denken dat het aan de omstandigheden ligt: “de werkdruk moet omlaag”, mijn baas moet veranderen” , de markt verandert wel weer” etc.

Verandering begint met inzicht in je bestaande patronen en vervolgens met het besef dat je iets anders moet/wilt gaan doen. Ga iets nieuws doen, uitproberen wat je voorheen niet hebt gedaan en als dat beloond wordt (je merkt dat het werkt, je krijgt een compliment, zaken gaan makkelijker etc). doe dat dan vaker. Met deliberate practice oefen je bewust datgene wat je lastig vindt maar waarvan je wel merkt dat het positieve consequenties heeft. Begin daarbij met het kleinst mogelijke stapje dat je je kunt bedenken. Veel succes!